Ferocious logo

Een bekend en vertrouwd evenement in een nieuwe omgeving. De organisatie zei dat Indoor Sportcentrum Eindhoven voldoende ruimte zou hebben en dat bleek zeker waar te zijn. Tosca en ik deelden een tafel met Hans Hansha Harlemans. Hans is gespecialiseerd in het tekenen op bierviltjes en wanneer je een bierviltje van hem koopt, gaat een groot deel van dat geld naar het Duchenne Parent Project. Een waardevol initiatief.

Voor de opening nog even gebuurt bij Irene Berbee die een tafel had bij het Syndikaat. Rond deze tijd heb ik Maikel Verkoelen and Roderick Leeuwenhart ontmoet en handen geschud. Ook handen geschud met Thessa Blijleven die ook op de Oost Nederlandse Stripboekenbeurs was. Over Deventer gesproken, gedurende het weekend een paar keer hallo gezegd tegen Harry Timmerman.

Het is nooit te voorspellen hoe een beurs verloopt, een bekend verschijnsel is wel de golf van drukte. Gelukkig kwam er zo'n golf van drukte langs en konden we daar van profiteren. Tijdens deze drukte kwam neef Ramon ook langs. Hij verliet de beurs uiteindelijk met een aantal mooie aankopen. Na de drukte kwam Johan de Neef even langs om wat bij te praten. Deze beurs stond bij Windmill Comics in het teken van hun Diabolique uitgave, maar er zit nog veel meer in de planning. Ook weer een aantal van de aardige vrijwilligers gezien. Waarvan twee een tafel tegenover ons hadden. Neem een kijkje in hun shop.

Tosca heeft 1 van de vaste attracties bijgewoont: ze heeft mee gedaan met de stripquiz, onder leiding van Willy Vanderstrip. Ik kon het verloop van de quiz redelijk volgen vanaf onze tafel. Ze heeft het goed gedaan, is tweede geworden wat haar de Silver Comic Goodie Bag heeft opgeleverd (die naam heb ik nu ter plekke verzonnen). Hoogtepunt van het evenement moet de dance battle tussen Tosca en Thea Stilton zijn. Mocht je het gemist hebben, is het hier: Dance Battle Thea Stilton vs Tosca Hamel Brabants Stripspektakel 2019. En dat was het zo wel voor zaterdag.

Zondag was de dag van verrassingen. Het begon met een leuke verrassing van Hans Hansha, mijn portret op een bierviltje. De Artist Area mistte een paar mensen van zaterdag, maar er kwam versterking in de vorm van de Nederlandse Lucky Luke. In de ochtend even bezocht door Irene Berbee, Roderick Leeuwenhart en Willem van den Oever. Ik hoefde Willem niets uit te leggen over Metal Pedal. Hij begreep het zonder uitleg. Willem heeft een mooie stijl, heel geschikt voor de kinderboeken die hij tekent. Dat was fijn om te horen. Tosca had een interview met de Stripvlogger, dus wees alert op zijn video over dit evenement. Kort daarna een paar jonge dames blij gemaakt met een tekening. En kort daarop kwamen Ramon en Rik van Windmill Comics even langs.

De tweede verrassing kwam in de vorm van Renée Rienties die onze tafel kwam bezoeken. Ze was met haar moeder aanwezig als bezoeker. Een aparte ervaring om haar aan de andere kant van de tafel te zien, maar zeker een prettige ervaring. Zij begreep de Metal Pedal strip ook zonder uitleg. Wellicht is mijn publiek... andere tekenaars?

De tijd vloog voorbij. Voor de reis terug reed ik mee met Tosca en ook Hanne Dewachter reed met ons mee tot station Eindhoven. Een vrolijke boel en een mooie afsluiter van een leuk weekend. Ik heb nog niet de tijd gehad om het werk van Hanne goed te bekijken, maar het zag er goed uit. Zeker de moeite waard om de website weer te bezoeken.

Het begon al in de trein. Na mijn overstap zat ik in dezelfde trein als Irene Berbee en Wilma van den Bosch, maar daar kwamen we pas achter bij het uitstappen. Erg fijn om met deze twee naar de Lebuinuskerk te lopen waar de (Oost Nederlandse Stripboekenbeurs) plaats vond. Irene is goed bezig met haar werk voor Opzij en haar strip Ulfberht. Wilma was bijzonder. Het is nog steeds een beetje onwerkelijk voor me om iemand te ontmoeten en de hand te schudden waarvan je vroeger genoten hebt van hun werk. Maar ze was erg benaderbaar, vriendelijk en staat met beide voeten op de grond.

In de kerk was het eerste bekende gezicht dat ik zag dat van Boy Akkerman. Samen met de getalenteerde 'Dream in HB' Nathalie Jang en Dinesh van den Berg. Ze hadden het nieuwste nummer van Hollandsch Metaal bij zich, vers van de pers. Ik had Dinesh niet op de gastenlijst gezien, anders had ik hem zeker genoemd in mijn checklist van aanbevolen tekenaars en schrijvers op Facebook. Neem de tijd om zijn Drakan strip op te zoeken.

Ik vond mijn tafel en mijn buren waren al druk bezig om iets imposants op te zetten. De dames van KAAS hebben iets gebouwd die er tussen uit sprong. Andere tekenaars hadden tafels. Zij bouwden hun tafel uit tot een stand. Neem de tijd om het werk van Sabrina en Karin te bekijken, zeker de moeite waard!

Mijn tafel was in dezelfde rij als die van Windmill Comics. Ze hadden wat pech waardoor een groot deel van de comics niet op de beurs aanwezig was, maar toch hadden ze aardig at bezoekers die een kijkje kwamen nemen.

Dus ik was omringd door aardige buren. De eerder genoemde dames van KAAS en Ab die grote bakken met strips had meegenomen om te verkopen. Totaal vergeten om naar de naam van zijn shop te vragen... Het maakt het in ieder geval makkelijker om van je tafel weg te lopen als je omringd bent door vriendelijke mensen.

Toch niet te veel rondgelopen. Meer een korte pauze om Boy te bezoeken en even hallo te zeggen tegen Leroy Soesman. Zonder twijfel werken hij en Sytse Alegra an het tweede en laatste deel van Aqua Invicta, maar ja , niet echt de tijd gehad om het even te vragen.

Over los lopende tekenaars gesproken, eindelijk een keer handen kunnen schudden met Hans Hansha Harlemans. Voorheen alleen 'gesproken' op Facebook, maar het was fijn om hem in persoon te ontmoeten.

Ik had een aantal goede gesprekken met mensen die nieuwsgierig waren naar mijn werk. Misschien bestaat de doelgroep voor Metal Pedal voor een deel uit dames die mijn kleurgebruik en gevoel voor humor kunnen waarderen?. Misschien moet ik erover nadenken om op kunstmarkten te gaan staan... Maar het is fijn om te zien dat mensen het verhaal begrijpen dat je probeert te vertellen en het zelfs goed genoeg vinden om te kopen.

Marcel Haster, de Stripvlogger liep ook langs om mijn werk te filmen. Ik kreeg ook de gelegenheid om toe te lichten wat Metal Pedal is, maar laten we even afwachten wat er uiteindelijk in de video verschijnt. Ik kan zijn video's aanraden voor wie een eerlijke mening zoekt over diverse titels of om een indruk te krijgen van evenementen die je gemist hebt of nieuwsgierig naar bent.

Qua organisatie kan ik zeggen dat er goed voor ons gezorgd werd. Altijd iemand in de buurt om je vragen te beantwoorden, Harry Timmerman die rond ging om te kijken of alles nog steeds okay is en genoeg eten en drinken.

Terug gelopen naar het station met Irene, Marissa Delbressine en Johan Neefjes. En in de volle trein schoof Wilma weer bij ons aan. Het was gezellig. Praten over de beleving van de dag, verhalen uit het verleden en andere zaken. Marissa is bekend van Eppo (Ward), maar ik kijk vooral erg uit naar Ishtou. Ik heb Johan's naam steeds vaker gezien en gehoord, maar ik heb zijn werk pas gezien na het evenement. Tekenen kan hij absoluut!

Gewoon een leuke dag in Deventer. Hopelijk volgend jaar weer. Bedankt voor het lezen en tot de volgende post!

Animecon bezocht op 10-06-2017. Ik heb meegedaan met de AMV wedstrijd, waarvan ik erg heb genoten. De bedoeling is om een muziek video te maken waarin animatie centraal staat en tijdens Animecon mag je dan stemmen op de video's van de andere editors/deelnemers door middel van een stemkastje. Maar dat is niet alles, het publiek mag ook punten geven, dus er zijn in feite twee wedstrijden. Volgens mij kunnen ze bij de Oscars hier nog wat van leren...

Niet gewonnen, maar de kwaliteit van de inzendingen was hoog. Volgens mij heb ik niets lager uitgedeeld dan 70 punten op een schaal van 0-99. Waarschijnlijk de meest bijzondere was de 25ste video, die een opening bleek voor een huwelijksaanzoek. Al het beste toegewenst voor het gelukkige paar!

Mijn inzending: Rebecca

De meest complete lijst tot nu toe voor de rest van de video's

Vikash en ik hebben als Studio Cutlass ook twee inzendingen verstuurd voor de Dutch Manga Awards. Helaas hier ook niets gewonnen, maar net als bij de de AMV wedstrijd zaten hier ook zeer goede inzendingen bij. Het is goed samenwerken met Vikash dus wees niet verbaasd als Studio Cutlass weer meedoet met een andere wedstrijd.

Het was wel jammer hoe de resultaten ten toongesteld waren. Op de plattegrond leek het alsof er een ruimte gereserveerd was voor de inzendingen. Maar dit bleek niet meer dan een display board met een grote poster. Hoeveel bezoekers zijn hier niet gewoon voorbij gelopen? Als je een wedstrijd een bepaalde uitstraling wil geven, dan is de presentatie niet onbelangrijk. Toch is de huidige opzet van de wedstrijd aantrekkelijk, gezien de winnaars en de getoonde inzendingen op het display board.

Tot slot wil ik nog wat tekenaars noemen die ook op Animecon aanwezig waren. Boy Akkerman was er op vrijdag, dus we hebben helaas niet kunnen bijpraten. Een vriendelijk groet gekregen van Tamara Havik, die aanwezig was om het Japanse spel Go te promoten.

Dinesh van den Berg was er met zijn nieuwe banner en zijn nieuwste Deadpool tekening (ew! ;-) ). Ook aanwezig was de meester Louis Norense. Hou je ogen en oren open voor een mooie comic getekend door hem en geschreven door West Givner

Ik had ook gehoopt om Nathalie Jang en Shannon Kip weer te zien, maar het kwam niet helemaal uit qua tijd. Neem de tijd om het werk van deze getalenteerde dames te bekijken!

Op 12 september 2015 deed ik namens de Rotterdam Draw Club mee aan de Drawing Rally. Het doel was om andere kunstenaars te schetsen evenals het festival in het Witte de Withkwartier waarvan het deel uitmaakte.  Aan het eind van de dag zouden alles schetsen verzameld worden in een zine.

Het is altijd afwachten wat de chemie zal zijn met een groep onbekende mensen.  Ik was ook niet bekend met het Witte de Withkwartier. Hoewel ik wel mensen erover had horen praten. In beide gevallen was het een zeer aangename ervaring.

Ik was in de juiste straat toen ik door Vikash Ramjas werd begroet. Ik had hem eerder ontmoet tijdens een core artist event, maar toen niet echt gesproken. Handen geschud met John Henniger en Joshua Thies. Het grootste gedeelte stond al klaar, er moesten alleen nog een aantal banners geplaatst worden.

Vikash, ik en een dame gingen wat banners ophangen in de buurt van de locatie. De meeste mensen waren nog bezig met de voorbereiding. John was al bezig met het schetsen van een kunstenaar die aan het werk was. Je kunt het eind resultaat op de achterkant van de zine zien.

Toen we terugkwamen maakte ik kennis met Tãnia Cardoso en Julia Filament. Ze waren allebei een beetje ziek, vooral Tãnia, maar dat hield ze niet tegen om mee te doen. Ik was verbaasd over het grote aantal mensen die kwamen om te tekenen of hun werk te verkopen. Ik vernam later dat deze rally was georganiseerd door Alerta Studio en meerdere groepen waren uitgenodigd.

Ik was van plan om schetsen te maken van de andere kunstenaars en locaties, maar nadat ik onze eigen plek in grote lijnen had neergezet nam mijn fantasie het over en besloot ik dat maar te volgen. Ik wou dat ik meer dan één tekening had gemaakt. Je kan het geen schets meer noemen. Na elke toevoeging was ik nog niet tevreden. Ik ben wel tevreden met het eindresultaat. De anderen bleven dichterbij het idee om andere kunstenaars te schetsen. Hoewel Julia hier en daar ook fantasie elementen heeft toegevoegd. Ik vraag me af of Vikash door heeft voor hoeveel schetsen hij model heeft gestaan. Tãnia heeft een mooie cover gemaakt. De zine is een mooie collectie geworden van uitvoerende kunstenaars, evenement plekken and fantasie elementen.

Om de zine samen te stellen moesten we bij Worm zijn, waar we een kopieermachine mochten gebruiken. Ik zag daar een oude vriend. Vanwege onuitgesproken beloftes heb ik zijn arm niet geschud, maar ik heb wel een foto genomen vanwege de herinneringen. Tãnia was onze expert, want zij was op zine camp geweest en we hebben verder allemaal een steentje bijgedragen. We hadden zelfs een menselijke tape snijder. Ik denk dat ik nu de kennis heb om het een keer zelf te proberen, maar het zal niet zo leuk zijn als de beleving met deze groep.

Het was een erg leuke dag en ik hoop in de toekomst deel te nemen aan soortgelijke evenementen. Er zijn nog steeds zines beschikbaar, maar in beperkte voorraad. Laat me weten als je geïnteresseerd bent. Wat natuurlijk een stuk makkelijker is zodra ik een contact formulier op deze website heb gezet… Tot slot nog de Drawing Rally in beeld.

Een goed weekend gehad op het Brabants Stripspektakel in Veldhoven. Nieuwe mensen ontmoet en oude bekenden weer gezien. Ik zat op een goede plek in de Artist Alley.

De beurs blijft nog steeds de beste om je kinderen mee naar toe te nemen. Er was genoeg te doen in de grote kinderhoek. Daarnaast hadden ze constant gezelschap van de furries, zoals Thabo Meerkat.

Na afloop nog even gesproken met mede Monstober tekenaars Robin Mies en Eric van der Heijden.

Ik heb zelf ook nog wat gekocht. Een mooi t-shirt van the Howling Riot. Ik kan ook hun Foxtober art boek aanraden.

Daarnaast het eerste nummer van Deep 6 aangeschaft. Dit heeft alle potentie om een spannende serie te worden. Prachtig getekend door Waldo Van Gheluwe en geschreven door Johan de Neef. Van Windmill comics.

Over prachtige tekeningen gesproken. Ik ben ook erg blij met mijn hardcover van het eerste Aqua Invicta album. Mooi tekenwerk van Leroy Soesman en geschreven door Sytse S. Algera.

Nogmaals een goed weekend gehad en ik ben zeer te spreken over de organisatie. Allemaal vriendelijke mensen. Ik ben er volgend jaar dan ook zeker weer bij!