Ferocious logo

Ik stond met David den Ouden namens Graphic Novel Weekend (GNW) op de Stripdagen in Haarlem. Naast de Graphic Novels: Adem Eve, H-lem en U-trek stond ook ons eigen werk te koop. De display voor GNW ziet er mooi uit, maar het was een grote klus om deze verpakt naar de locatie te krijgen. Vraag David naar zijn ervaringen en avonturen. De grootste uitdaging op zaterdag was de wind, we moesten een groot deel vastzetten met tape en veel items werden plat neergezet of staand met een vorm van extra stevige ondersteuning. Op zondag was er veel minder wind, maar kregen de standhouders een nieuwe uitdaging in de vorm van regen.

Tot onze buren behoorden Irene Berbee en haar studiogenoot Rochelle. Irene heeft mooie uitgaven op haar naam staan en ze kreeg regelmatig vragen over het tweede deel van Ulfbehrt. Irene stond iedereen beleefd te woord. Mijn aandacht is aardig verdeeld tijdens zo'n evenement, dus ik moet nog een keer o.a. Mina en Anastasia bezoeken tijdens een andere evenement. Bij het station had ik Ron Schuijt al ontmoet en later nog even zijn stand bezocht. Zaterdag was in ieder geval een goede dag voor hem.

De Imaginary Muses waren aardig in trek. Ik was misschien een verkoop misgelopen toen ik even weg was. Gelukkig kon David de klant helpen. Toch had ik de klant graag gezien, want er is een breed publiek dat interesse heeft in de Muses. Een moeder, een oudere stripliefhebber en een jonge klant op zoek naar iets alternatiefs. Er waren nog twee Duitse dames die het de ware strips noemden. Helaas geen issue gekocht, but I'll take it.

Voor Graphic Novel Weekend was er ook veel belangstelling. Voor de uitgaven en ook het evenement zelf. Velen hebben zich ingeschreven voor de mailinglist om op de hoogte te blijven. Dit lijkt me ook een geschikt moment om Arnoud van den Heuvel te noemen. Waarschijnlijk zal hij zelf zeggen hoe hij er zelf baat bij had om zelf de boekjes te komen brengen en halen. Maar ik heb ook stripmakers gezien die een uitgever hebben en toch zelf met dozen lopen te sjouwen, dus waardering voor Arnoud. Nu we het over GNW hebben, Leander de Goede kwam op bezoek en ik heb Anja van Zalinge ontmoet, een van de schrijvers van H-lem en misschien een schrijver voor de volgende.

Even langs geweest bij de stand van KAAS. Karin en Sabrina hebben een bijdrage geleverd aan de komende anthology comic, Figments of Passion. Deze zal gefinancierd worden via Kickstarter. Karin lijkt voor cute fantasy te gaan met haar verhaal en Sabrina zoekt de diepte op.

Renee Rienties was ook bij de KAAS stand. Zou KAARS een idee zijn als dat vaker gaat gebeuren? Ze was pro-actief en ging alle stands langs voor de promotie van Figments of Passion. We hebben het ook over Nina gehad, heeft iedereen al de interessante live panel gehost door de Stripvlogger gezien?

Over de Stripvlogger gesproken, Marcel was aanwezig op zaterdag en had op maandag al zijn verslag geplaatst. Aandacht voor: Figments of Passion (01:32) en Graphic Novel Weekend (03:32).

Niet alle strip projecten hebben een Kickstarter nodig. The Chef - mission complete is een mooie zine van Valentijn Hamel. Get one now!

Op de Stripdagen zijn er niet alleen strips, maar ook andere creatieve uitingen. Het Go Baaa! schaap van David was erg populair en had veel bekijks van jong en oud.

Een ander schaap van David is Youssouf. Ik was bezig met een tekening van Youssouf toen ik verrast werd met een bezoek van Ramon Schenk. Ramon weet nu iets meer over GNW. Draw Club deelnemer Frank Stoks kwam even kijken hoe het ging.

Sterre Richards kwam even langs voor een bezoek met Dido Drachman. Ik had een een sticker exchange met Sterre en ze liet een proef print zien voor een nieuw verhaal. Een nieuw verhaal dat je op dit moment nog kan volgen, dus waar wacht je op? Ik wil het nu al kopen. Ik heb nog niet veel werk gezien van Dido, maar wat ik heb gezien is heel mooi. Ik kom daar zo op terug.

Een verassend bezoek kwam van Renincy en Els van de Howling Riot Een keer niet achter een drukbezochte stand, maar gewoon relaxed op bezoek. Tijdens de lockdown periodes en daartussen was The Howling Riot erg actief op Twitch en dat heeft me zeker geholpen om de nodige ontspanning te vinden. Maar goed, rust. En het is zeker een welverdiende rust na al het werk voor Wortels in de Molukken. Ik denk dat ik Els zelf het beste aan het woord kan laten over het boek en toevallig kan dat hier beluisterd worden.

Dan komen we nu terug op Dido Drachman. Dido heeft twee gedichten geillustreerd die ook in de Wortels in de Molukken staan. Ik weet niet of er een video van is, maar op de presentatie van het boek vertelden Aca Siwabessy Stoffels en Dido over hun samenwerking en ik doe daar geen recht aan met een paar beknopte zinnen. Wellicht beter om ze allebei nog eens naar hun ervaring te vragen. Er werd iets gezegd over een mogelijk vervolg en ik denk dat het iets heel bijzonders kan opleveren.

Nog een bijzonder moment was een jongen dat gefascineerd keek naar de Metal Pedal strips. David was bezig met een custom verjaardagskaart die zijn moeder had gekocht, dus in de tussentijd kon ik hem alle drie strips/posters tonen. Tot twee keer toe kwam hij terug. De tweede keer met zijn ma aan zijn hand. Het was niet helemaal duidelijk hoe de strip liep. De jongen dacht dat het een lang lopend verhaal was. Ik vertelde dat de strips op zichzelf staan, aparte avonturen. En ja, ze zijn te koop. Ik dacht dat hij de Food Fightah! strip het leukst vond vanwege het gevecht met Plum, de beer. Maar hij koos Bandits and Pearls. You can't beat a good chase scene.

Het was erg fijn om na een lange tijd weer op een strip evenement te staan. Veel dank aan de organisatie van Graphic Novel Weekend en op naar de volgende! ;-)