Ferocious logo

Ik was hier ook in 2019. Zou er een stuk over schrijven, maar dat werd een gevalletje van uitstel komt afstel. Regen in de ochtend en toen het tijd was om naar huis te gaan, maar zon in de middag. Ondanks de regen was het een leuk evenement. Pieter Spoelstra, mijn collega destijds had het Kamper Stripspektakel een paar keer genoemd, maar het was Renée Rienties die een overtuigende officieuze ambassadeur was.

En dan gaan we het nu hebben over de 2022 editie. Ik weet niet meer hoe het kwartje viel, maar ik bedacht me dat David den Ouden waarschijnlijk in dezelfde trein zat en inmiddels was ingestapt. Na een kort WhatsApp gesprek verhuisde ik naar zijn plek en reisden we samen naar Kampen.

Aangekomen in Kampen gingen we op in de stoet van tekenaars op weg naar de kramen. Bij mijn toegewezen kraam kennis gemaakt met Mike de Bruin en Jordi Zelle. Het leek krap te worden, met vier tekenaars een kraam delen. Merel Moonen zou iets later aanschuiven. Maar de organisatie had een snelle oplossing, door uitval kon Mike verhuizen naar de kraam rechts van ons.

Bij de kraam links van ons zaten Roxanne Lucker en Esther van de Bund. We zouden later ontdekken dat we met elkaar verbonden waren. Renée Rienties kwam langs en we hadden een leuk gesprek over mijn deelname aan de Striptekenwedstrijd van het evenement en haar succesvolle crowdfunding projecten (Nina en Figments of Passion). Ja, ik was tweede geworden bij de wedstrijd! En zo komen we bij de connectie met Esther, zij was derde geworden.

Na het gesprek en de onthullingen was het bijna tijd voor de officiële opening van het Stripspektakel in de Stadskazerne. Onderdeel van de opening was de prijsuitreiking. Paul Reichenbach was de presentator en tussen de aanwezigen zat Paul Geerts! Renée was druk bezig met foto's maken. De prijzen zelf werden uitgereikt door de burgemeester van Kampen, Sander de Rouwe. Zelf ook een groot stripliefhebber.

De muzikale toon werd verzorgd door Mpingo Clarinet Choir. Rolstoel. Vick Henriquez en Zie Groenen gaven een presentatie van de striptekenenWorkshop die ze op het evenement aanboden. Aan het woord kwam ook Kees-Jan van der Klooster van het Wheel Chair Skills Team. Zij hadden een Wheelchair Challenge waarbij mensen kunnen ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten en door middel van vaardigheden kunnen ontdekken hoeveel er nog steeds voor ze mogelijk is. Hij presenteerde ook de strip Sam en Sarah. Een stripverhaal over twee rollende kinderen dat laat zien tegen welke problemen Sam en Sarah aanrollen en hoe ze daarmee omgaan.

Terug bij de prijsuitreiking. De publieksprijs ging naar Alex ten Berge. De derde plek, bleek een gedeelde derde plek te zijn. Naast Esther werd het werk van Rins de Vries ook beloond. De tweede plek was voor ondergetekende. De eerste plek was voor Leonore Lichtveld. Toen werd de connectie met Roxanne duidelijk. Zij had een troostprijs gewonnen. En Renée bleek naast één van de fotografen ook een regisseur te zijn. Zij, ehm, zorgde er voor dat Roxanne beter in beeld kwam.

Na de opening werd ik aangesproken door de zus van Pieter Spoelstra. Pieter was helaas verhinderd. Ze werkt in de Stadskazerne. Toen ze mijn naam hoorde, hoefde ze niet meer op zoek naar mijn kraam. Ze was erg vriendelijk, maar het gesprek moest kort zijn, want ik werd buiten verwacht voor een foto shoot. Voor een hand model zoals ik was dit toch een andere ervaring. We hadden lol.

Ik ben even kwijt wie er precies voor, tijdens en na de lunch aan de kraam verschenen. Dus laten we in ieder geval de door de organisatie goed verzorgde lunch noemen.

Leonore kwam langs. Tijdens de foto shoot hadden Esther en ik haar winnende strip gelezen, dus het was leuk dat ik haar die van mij kon laten lezen. Ze heeft een tafel tijdens The Big Draw in Nijmegen! En hier kan jij haar winnende strip ook lezen!

Kees-Jan van der Klooster kwam me feliciteren en heeft ook de strip gelezen. Hij pikte er een zin uit waarvan hij zei dat het Rotterdams was. Wacht maar hier dan bedenk ik iets. Ben nu wel benieuwd welke zinnen ik nog meer regelmatig gebruik en typisch Rotterdams zijn.

Merel Moonen sloot aan bij onze kraam. Ik herinnerde me dat we een paar jaar geleden wat e-mail contact hadden. Ze had interesse om DM (dungeon master) te zijn tijdens het DnD evenement 'Descend into Dungeons and Dragons' bij CAPSLOC. Helaas bleek de locatie iets te ver weg. Ze kon mijn naam nog herinneren van social media. Merel had haar graphic novel mee. Ik mocht even doorbladeren. Heel sfeervol en het nodigt gelijk uit tot lezen. Eentje om in mijn achterhoofd te houden als ik ergens weer bezoeker ben. Geen stripevenement zonder Ramon Schenk. De vorige keer verraste hij mij, maar dit keer zag hij me bijna over het hoofd.

Herman Savenije van het Brabants Stripspektakel kwam even langs. Altijd fijn om even gesproken te hebben, zeker na zo'n lange tijd. Minder lang geleden was het dat ik Irene Berbee heb gezien. Ze was dit keer als bezoeker aanwezig. Irene is nu één van de Jan, Jans en de kinderen tekenaars. Ik heb de strips vaak gelezen toen Jan Kruis de tekenaar en schrijver was. De strips met de huisdieren in de hoofdrol waren het leukst. Ik moet bekennen dat ik de strip al jaren niet meer heb gelezen, maar nu Irene het tekent zal ik de nieuwe albums in de gaten houden.

Bij de kraam geweest van Marissa Delbressine. De limited edition print van The Shadow Prophet kon ik niet laten liggen. Door mijn wedstrijd strip kwamen op een kinderen met een rijke fantasie en hoe een object als een bankstel een kasteel of iets anders kan worden. Ik was er zeker een en zij heeft eentje in huis.

Paul Reichenbach kwam kijken hoe de dag was gegaan en de feedback op de wedstrijdstrip toelichten. In 2019 kwam hij me ook even de hand schudden, omdat ik er voor het eerst was. Volgend jaar weer? Een kraam vrijwel zeker, voor de wedstrijd is het afhankelijk van waar ik mee bezig zal zijn. Twee tekeningen gemaakt voor twee vrijwilligers. Voor eentje kon ik de tijd nemen, de ander moest helaas wat sneller.

Qua verkoop ben ik Coen Vosveld van KAF en Esther dankbaar. Zij hebben Imaginary Muse #1 gekocht. Wederom bevesting gehad dat de Metal Pedal ridder kinderen erg aanspreekt. Dank aan Willem de superverkoper, die er voor zorgde dat ik een paar keer zelf kon rondlopen.

Karin nog tegengekomen bij het opruimen en afscheid nemen. Zij had een goede dag gehad. David was gelukkig ook nog niet weg toen ik langs zijn kraam liep. Ook hij had een goede dag gehad.

Mijn dag kon niet stuk. Niet alleen vanwege de wedstrijd. Het weer was goed. Ik had oude bekende gezien en nieuwe mensen (her)ontmoet. Paul en de rest van de organisatie hadden weer voor een mooi evenement gezorgd. Dank aan Renée voor de leuke foto's. Tot volgend jaar!