Ferocious logo

Eindelijk meegedaan aan een editie van Graphic Novel Weekend. Ik hoorde over de eerste editie (Utrecht) van Valentijn Hamel, maar ik organiseerde dat weekend een model schets sessie voor The Artist Guild. Voor de tweede editie in Haarlem had ik op dat moment te veel op mijn bord en de Corona restricties op dat moment hielpen niet mee. Maar goed, voor de Amsterdam editie leek niets me in de weg te staan. En de locatie was een paar straten verwijderd van het kantoor waar ik werk, wat een toeval. Maar toen kwam er een obstakel: een nieuwe lockdown. Maar de organisatoren lieten zich niet tegenhouden: dan maar online! Dit is leuk verstript in de epiloog van het boek.

Geen graphic novel zonder deelnemers, dus bij deze het team:
- Arne de Vos
- Arnoud van den Heuvel
- David den Ouden
- David Schieber
- Ellen Faber
- Erica Austmann
- Erik van Ophem
- Feroz Nazir
- Floris Oudshoorn
- Jan Raes
- Joost van Beek
- Laila Veerman
- Leander de Goede
- Marcel van der Drift - Maria van Driel
- Marjan de Vries
- Noƫlle Marres
- Olga Timmer
- Pieter van Rij
- Robert Pennekamp
- Tommy Ventevogel

Allemaal een blik waard. Ik denk dat op comic gebied Leander's naam vaak terug zal komen.

Ik kijk terug op 3 intensieve dagen. Het online werken had voor- en nadelen. Thuis werken maakte het voor mij makkelijk om langer door te gaan. Aan de andere kant was het makkelijker geweest om te overleggen als we in dezelfde ruimte hadden gewerkt of in ieder geval op loopafstand. Het duurde even voordat het verhaal er stond, maar nu ik het boek in handen heb en terug lees was het die moeite waard. Ik kan me wel de frustratie voorstellen bij degene die zich alleen als tekenaar hadden opgegeven. Gelukkig waren er wel locaties en andere onderwerpen die alvast getekend konden worden.

Onderdeel van de tweede dag was een goede workshop van Floris Oudshoorn. Erg leerzaam. Ik herkende het verlies van interesse om te tekenen als je zelf al weet hoe het verhaal afloopt. Voor mij is het redelijk opgelost door te denken: ik ben benieuwd wat die en die ervan vinden. Om terug te komen op Floris, naast de workshop heeft hij mooie bijdragen geleverd aan het verhaal en in de vorm van advies.

Een speciale vermelding voor Team Blauw: Ellen, Erica, Olga, Robert en ik. Binnen een groot team is het ook fijn om een kleine werkgroep te vormen. Dat maakt het makkelijker om te focussen en we hebben elkaar ook goed kunnen helpen. Met Erica en Olga heb ik ook gewerkt terwijl Zoom aanstond, dat kwam aardig in de buurt van in dezelfde ruimte werken. We hebben veel gelachen. Ellen was er ook bij via WhatsApp terwijl ze los ging in haar eigen atelier. Jan Raes werkte ook bij Olga in dezelfde ruimte op de derde dag.

Met een digitale oplossing (Affinity) heb ik de figuren van Robert voorzien van een achtergrond. Het was niet zo gepland, meer een gevolg van omstandigheden. Maar het is een mooi contrast geworden. De losse lijnen van zijn figuren met de strakke lijnen van mijn straat. Dit is ook al opgemerkt door mensen die het boek hebben doorgebladerd. Oorspronkelijk bedoeld als twee pagina's over de gevolgen van propaganda heb ik gewijzigd in twee pagina's over rouw na advies van Ellen, Erica en Olga. In de nabewerking heb ik de achtergrond nog kunnen verbeteren met tips van David den Ouden.

Derde dag, deadline dag. Nog spannend, maar we hebben het gehaald. Het leukste was om alle pagina's door te nemen met het hele team of in ieder geval wie er toen nog bij was. Erg blij dat ik deel heb genomen aan dit mooie project.

Voor de nabewerking hebben we nog de nodige tijd gekregen. Ik kon de Sarphatistraat mooi uitbreiden. Maar het waren vooral de schrijvers team sessies waar de meeste tijd in heeft gezeten. Mag je het nog wel Graphic Novel Weekend noemen? Ik vind van wel. Het belangrijkste werk, de basis is gelegd in die drie dagen. Je bent het aan jezelf en potentiele lezers verplicht om er een goed geheel van te maken. In ieder geval goed gelachen met David, David, Arnoud en Tommy tijdens deze sessies.

Op 8 mei was het dan zo ver. Tijdens een leuke poppenkast voorstelling werd het boek overhandigd door Jan Klaassen aan Badman en vervolgens kregen alle deelnemers hun exemplaar. Fijn om daadwerkelijk in de omgeving te zijn waar het verhaal zich afspeelt en de meeste deelnemers persoonlijk te ontmoeten. Ik was zelf nog verrast door een oud collega die kwam kijken, Pieter Spoelstra. Hij heeft veel van mijn vorige werk gekocht en dit mooie boek mocht zeker niet ontbreken.

Om het boek te kopen, ga naar de GNWA2021GNW website en volg de instructies.

Tot slot een compilatie van mijn tekenwerk voor dit project. Op naar de volgende editie van Graphic Novel Weekend!